Turmeric latte

Rondel, blender

ILOŚĆ PORCJI

2 kubeczki

CZAS PRZYGOTOWANIA

10 minut

PASTA KURKUMOWA
2 łyżki kurkumy w proszku
150 ml wody
TURMERIC LATTE
400 ml mleka zwykłego lub roślinnego
2 łyżeczki pasty kurkumowej
kawałek laski cynamonu
gwiazdka anyżu
4 ziarna kardamonu
4 ziarna goździków
1-2 cm świeżego imbiru
4 ziarna pieprzu
łyżka oleju kokosowego
łyżka miodu

Krok 1
Kurkumę połącz z wodą w małym rondelku i podgrzewaj przez kilka minut, ciągle mieszając. Pasta będzie z czasem gęstnieć dlatego pilnuj, żeby nie przywarła do dna garnka. Gotową pastę przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce nawet do dwóch tygodni.

Krok 2
Włóż do garnka wszystkie przyprawy i imbir i lekko je podpraż, aż uwolni się korzenny aromat. Wlej mleko, dodaj olej kokosowy i podgrzej całość. Na końcu dodaj pastę z kurkumy i miód i dokładnie całość wymieszaj. Wlej gorące mleko z przyprawami do blendera kielichowego i mieszaj do uzyskania puszystego mleka z pianką. Przecedź przez sitko do dwóch kubeczków i wypij póki jest ciepłe.