BATATY
4-5 batatów, obranych i pokrojonych w 2,5 cm plastry
2 łyżki oliwy
4 ½ łyżeczki syropu klonowego
½ łyżeczki mielonego kuminu
sól i świeżo mielony czarny pieprz
SOS
5 łyżek oliwy
6 ząbków czosnku, drobno pokrojonych
2 zielone chili, drobno pokrojone bez pestek
sól
2 szalotki, drobno pokrojone
1 puszka pomidorów zblendowanych na krem
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 ½ łyżeczki cukru
1 ½ łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 limonka (1 łyżeczka skórki i 1 łyżka soku)
240 ml wody
2 łyżeczki poszatkowanego koperku
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 240° C. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj bataty z oliwą, syropem klonowym kardamonem, kuminem, ½ łyżeczki soli i większą szczyptą pieprzu. Przełóż wszystko na blachę, przykryj folią aluminiową i piecz przez 25 minut. Zdejmij folię i piecz przez kolejne 10 minut, aż bataty będą miękkie w środku i pięknie przypieczone na wierzchu.
Krok 2
W międzyczasie rozgrzej na patelni oliwę, dodaj czosnek, chili i szczyptę soli i smaż 8-10 minut na średnim ogniu, aż aż czosnek będzie ładnie zarumieniony (nie przypalony). Przełóż połowę oliwy z chili i czosnkiem do miseczki. Do pozostałej na patelni części dodaj szalotki i smaż przez 5 minut często mieszając. Następnie dodaj zblendowane pomidory, przecier pomidorowy, cukier, kardamon, kumin, skórkę z limonki i 2/4 łyżeczki soli i gotuj przez 5 minut. Wlej wodę, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 3
Przełóż upieczone bataty na patelnię z sosem, zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez 10 minut. Do miseczki z pozostałą oliwą, czosnkiem i chili dodaj posiekany koperek oraz sok z limonki i powstałą miksturą polej sos. Danie podaj z ryżem, kuskusem lub dobrym chrupiącym pieczywem.