Galette
brzoskwiniowo –
– rozmarynowe

Blacha wyłożona papierem do pieczenia

ILOŚĆ PORCJI

Około 6 kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

40 minut + 35 minut pieczenie (dolicz czas schłodzenia ciasta w lodówce)

150 g mąki pszennej
120 g serka typu Philadelphia
100 g zimnego masła pokrojonego w drobną kostkę
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 duże brzoskwinie pokrojone na plastry o grubości 0,5 cm
1 cytryna (obrana na kilka długich pasków, wyciśnięte 2 łyżki soku)
60 g cukru pudru
2 duże gałązki rozmarynu + 1 łyżeczka samych liści
½ łyżeczki mąki kukurydzianej
1 roztrzepane jajko
2 łyżki gruboziarnistego cukru

Krok 1
Połącz mąkę, masło, serek, sól i cukier. Możesz użyć miksera, lub zrobić to ręcznie. Uformuj kulę, spłaszcz ją i owiń folią spożywczą, a następnie wstaw do lodówki na godzinę. Możesz ten proces skrócić wkładając ciasto na 20 minut do zamrażalki. 

Krok 2
Sok z cytryny wymieszaj z cukrem pudrem w dużej misce, dodaj brzoskwinie, paski skórki z cytryny i gałązki rozmarynu. Odstaw na co najmniej 40 minut. Powinny w tym czasie puścić sok. Odcedź brzoskwinie przez sito umieszczone nad małym rondelkiem, wyrzuć skórkę z cytryny i rozmaryn. Uzyskasz ok 60 ml syropu.

Krok 3
Ciasto obsyp mąką i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru na dysk o średnicy 30 – 35 cm. Pozostawiając około 6 cm marginesu wyłóż na nie brzoskwinie. Rogi zagnij do środka przykrywając lekko owoce. Przełóż ciasto wraz z papierem na duży talerz i wstaw całość do lodówki na godzinę.

Krok 4
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Galette z papierem przełóż na blachę. Boki posmaruj roztrzepanym jajkiem i całość posyp cukrem. Wstaw do piekarnika na 20 minut.

Krok 5
W czasie kiedy galette się piecze, dodaj mąkę kukurydzianą do syropu i duś na średnim ogniu, aż zgęstnieje do konsystencji miodu (kilka minut). 

Krok 6
Po 20 minutach wyciągnij galette z piekarnika, owoce polej uzyskanym kisielem owocowym i posyp świeżym rozmarynem. Wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. Ciasto powinno mieć ładnie zarumienione boki.