Ciasteczka cytrynowe

Duża blacha pokryta papierem do pieczenia

ILOŚĆ PORCJI

Około 40 ciasteczek

CZAS PRZYGOTOWANIA

30 minut przygotowanie + 2 godziny chłodzenie ciasta

230 g masła w temperaturze pokojowej
130 g cukru pudru plus do posypania później
1 kopiasta łyżka skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 żółtko
260 g mąki
30 g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki soli

Krok 1
Do dużej miski włóż masło z cukrem pudrem i skórką z cytryny i miksuj na niskich obrotach do momentu połączenia składników, następnie zwiększ obroty miksera i miksuj aż uzyskasz puszystą i jasną masę. Ściągnij masę ze ścianek za pomocą łopatki, dodaj żółtko z sokiem z cytryny i ponownie wymieszaj. Wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną i miksuj jeszcze chwilę na małych obrotach.

Krok 2
Przygotuj papier do pieczenia, w który zawiniesz ciasto. Podziel ciasto na dwie równe części i połóż jedną z nich na arkuszu papieru. Zroluj ciasto w papier wydłużając je, aż do uzyskania cygara o szerokości 5 cm. Powtórz czynność z drugą połową ciasta i włóż obie rolki do lodówki na 2 godziny.

Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyciągnij rolki ciasta z lodówki i odwiń z papieru. Pokrój je w plastry o grubości 0,5 cm i poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 2 cm od siebie. Ciastek wystarczy na dwie blachy, można je upiec jednocześnie lub jedną po drugiej. Ciastka piecz od 12-17 minut. Jeśli pieczesz na raz, zamień blachę górną z dolną w połowie czasu pieczenia. Ciastka powinny być złote na rogach i jasne w środku.

Krok 4
Upieczone ciasteczka ostudź i posyp cukrem pudrem.