150 g masła w temperaturze pokojowej
60 g jasnej pasty miso
80 g cukru
80 g cukru trzcinowego
1 jajko
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
230 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
50 g ziaren sezamu
Krok 1
W dużej misce ubij masło z dwoma rodzajami cukru i pastą miso, aż powstanie gładka masa. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy i ubijaj jeszcze przez minutę, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
Krok 2
W drugiej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, sodę i proszek do pieczenia). Następnie dodaj suche składniki do mokrych i miksuj do połączenia przez dosłownie chwilę. Wsadź ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Krok 3
Wsyp sezam na patelnię i praż, aż się delikatnie zarumieni. Następnie ostudź go do temperatury pokojowej. Podziel ciasto na porcje o wadze 50g, uformuj z nich kulki i je lekko spłaszcz. Przełóż ciastka do zamrażalki na 15 minut, aby stwardniały.
Krok 4
Obtocz ciastka w sezamie i przełóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Układaj je w odległości 10 cm od siebie i piecz przez 18-20 min. Wyjmij je z piekarnika i ostudź przed podaniem. Najlepiej smakują lekko ciepłe, ale możesz je przechowywać przez kilka dni w hermetycznym pojemniku.