Ciasto cytrynowe z makiem

Keksówka o wymiarach 20×10 cm

ILOŚĆ PORCJI

8 dużych kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

15 min przygotowanie + 50 min pieczenie

CIASTO
3 duże jajka
230 g cukru
sok z połowy cytryny
kilka kropli aromatu waniliowego
skórka starta z 3 cytryn
2 łyżki maku
80 g masła
140 ml śmietanki kremówki
190 g mąki pszennej
⅓ łyżeczki soli
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
GLAZURA
100 g przesianego cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Natłuść formę masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 2
W małym rondelku rozpuść masło. Wsyp mak i skórkę z cytryny (odrobinę maku i skórki zostaw do dekoracji ciasta) i odstaw do ostygnięcia. 

Krok 3
Do misy miksera wrzuć jajka i cukier. Miksuj na średnich obrotach przez kilka minut, po czym wlej śmietankę i kilka kropli aromatu waniliowego. Miksuj, aż składniki się połączą, a całość lekko zjaśnieje i zgęstnieje.

Krok 4
Przesiej do miski mąkę i wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Wsyp całość do jajecznej masy i połącz. Dodaj sok z cytryny i masło z dodatkami i ponownie wymieszaj. Przelej ciasto do formy i piecz ok 50 minut, sprawdź patyczkiem wbitym w środek czy jest upieczone.

Krok 5
Przygotuj glazurę. Wymieszaj w misce sok z cytryny z cukrem pudrem. Polej ciasto od razu po wyciągnięciu z piekarnika, a następnie posyp ziarnami maku i skórką z cytryny. Odstaw  do ostygnięcia po czym wyciągnij z foremki i od razu podaj 😉