Ciasto cytrynowe
z malinami

Keksówka o wymiarach 10×20 cm

ILOŚĆ PORCJI

Około 8 kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

15 min przygotowanie + 55 min pieczenie

3 jajka
220 g drobnego cukru
120 ml śmietanki 30%
75 g masła
skórka starta z 3 cytryn
170 g mąki pszennej
1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
150 g świeżych malin
LUKIER
100 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. W garnuszku rozpuść masło, dodaj skórkę z cytryny i ostudź. 

Krok 2
Umieść jajka i cukier w misce i ubijaj na średnich obrotach przez około 2 min, aż będą jasne i puszyste. Dodaj śmietankę i kontynuuj ubijanie, aż składniki się połączą, a masa lekko zgęstnieje.

Krok 3
Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól do drugiej miski i dodaj delikatnie do masy jajecznej. Dodaj masło oraz maliny i delikatnie wszystko wymieszaj. Przelej masę do formy i piecz przez 55 min do momentu suchego patyczka. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia.

Krok 4
Przygotuj lukier. Wymieszaj w misce przesiany cukier puder z sokiem z cytryny. Polej nim ciasto jeszcze w foremce, od razu jak je wyciągniesz z piekarnika. Dzięki temu uzyskasz lekko chrupiącą glazurę i jeszcze bardziej cytrynowe ciasto. Pozostaw do ostygnięcia przez ok 30 minut.