4 większe klementynki ze skórką
6 jajek w temperaturze pokojowej
225 g białego cukru
250 g mąki migdałowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krok 1
Klementynki w całości włóż do garnka z zimną wodą i gotuj je przez 2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie odlej wodę, odsącz je i poczekaj aż wystygną, przetnij na pół i pozbądź się pestek, jeżeli są.
Krok 2
Blachę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Klementynki razem ze skórkami dokładnie zblenduj na mus. Dodaj do nich jajka, cukier, migdały i proszek do pieczenia i zmiksuj. Ciasto będzie dość rzadkie.
Krok 3
Wlej ciasto do tortownicy i piecz w piekarniku około 1 godziny (do suchego patyczka). Po 40 minutach przykryj je folią aluminiową, żeby się za mocno nie zrumieniło. Po upieczeniu dokładnie wystudź, wyjmij z formy i oprósz cukrem pudrem.