Ciasto korzenne
z gruszkami i karmelem

Okrągła blacha o średnicy 22 cm, mały rondelek

ILOŚĆ PORCJI

Około 8 kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 minut przygotowanie + 50 minut pieczenie

180 g masła w temperaturze pokojowej
160 g cukru
skórka starta z 1 dużej pomarańczy
3 duże jajka
120 g kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka octu jabłkowego
240 g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki przyprawy korzennej
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
3 małe dojrzałe gruszki
KARMEL
100 g cukru
50 g masła
100 g śmietanki kremówki

Krok 1
Ustaw piekarnik na 180 stopni. Posmaruj tortownicę masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Gruszki umyj i pokrój wzdłuż w cienkie plasterki. Nie usuwaj gniazda nasiennego ani łodyżki, nie obieraj.   

Krok 2
Połącz masło z cukrem i skórką z pomarańczy. Miksuj, aż do uzyskania puszystej masy. Przygotuj dwie dodatkowe miski. W jednej zmieszaj jajka ze śmietaną i octem jabłkowym, a w drugiej mąkę z przyprawą korzenną, solą i sodą oczyszczoną. Stopniowo i na przemian wmieszaj masę jajeczną i składniki suche. Miksuj do połączenia.

Krok 3
Wlej ciasto do formy i wygładź powierzchnię. Poukładaj na nim gruszki lekko przyciskając tak, żeby przykryły prawie całą powierzchnię ciasta i żeby nachodziły na siebie. Piecz 50 minut lub do momentu, gdy włożony w ciasto patyczek będzie suchy. Odłóż do ostygnięcia.

Krok 4
W międzyczasie przygotuj karmel. Do szerokiego rondelka wsyp cukier i rozprowadź go po całym dnie. Podgrzewaj na średnim ogniu bez mieszania przez kilka minut, aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowej barwy. Następnie zmniejsz ogień, dodaj masło i podgrzewaj mieszając do połączenia się składników. Na koniec wlej śmietankę, zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 5
Wystudzone ciasto polej karmelem. Będzie go więcej niż potrzeba. Nadmiar karmelu idealnie nada się do udekorowania ukrojonych kawałków na talerzu.