150 g masła w temperaturze pokojowej
1 cytryna (dwie łyżeczki startej skórki i 4 łyżki soku)
150 g cukru
3 całe jajka
90 g mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
120 g mielonych migdałów
½ łyżeczki soli
250g borówek amerykańskich
70g cukru pudru
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg), formę posmaruj masłem i wyłóż papierem.
Krok 2
Umieść w misce masło, cukier, skórkę z cytryny i 1 łyżkę soku z cytryny i ucieraj, aż masa zjaśnieje. Dodawaj jajka po jednym, nie przestając miksować. Następnie stopniowo wsypuj suchą mieszankę (mąka, mielone migdały, proszek do pieczenia, sól). Na koniec dodaj 200 g borówek i wmieszaj je do masy łyżką.
Krok 3
Przełóż masę do formy wyłożonej papierem. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie posyp resztą borówek i piecz przez 30 minut. Jeżeli ciasto zacznie się za bardzo rumienić, przykryj je luźno folią aluminiową. Sprawdź patyczkiem czy jest upieczone.
Krok 4
W miseczce połącz cukier puder z pozostałym sokiem z cytryny. Polej wystudzone ciasto lukrem.