Ciasto pistacjowe
z węgierkami

Okrągła blacha o średnicy 22 cm

ILOŚĆ PORCJI

Około 8 kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 minut przygotowanie + 50 minut pieczenie

180 g masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka drobnego cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g mielonych orzechów włoskich
100 g pistacji solonych również zmielonych + garść pokruszonych do dekoracji
100 g mąki pszennej
skórka starta z 1 cytryny
½ łyżeczki wanilii (możemy zastąpić cukrem z wanilią, zmniejszmy wtedy ilość cukru)
śliwki węgierki przecięte na pół i pozbawione pestki
½ szklanki cukru pudru
1-2 łyżek soku z cytryny

Krok 1
Ustaw piekarnik na 180 stopni. Posmaruj tortownicę masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 2
Zmiksuj masło z cukrem, aż do uzyskania puszystej masy. Dodawaj pojedynczo jajka ubijając, aż dobrze się połączą. Stopniowo wmieszaj zmielone orzechy włoskie, pistacje, mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i wanilię.

Krok 3
Wlej ciasto do formy i wygładź powierzchnię. Poukładaj na nim śliwki środkiem do góry, jedna obok drugiej. Piecz 50 minut lub do momentu, gdy włożony w ciasto patyczek będzie suchy. Odłóż do ostygnięcia.

Krok 4
Połącz cukier puder z sokiem z cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Skrop ciasto lukrem i posyp posiekanymi pistacjami.