Ciasto z owocami pod
imbirową kruszonką

Duże, głębokie naczynie żaroodporne o średnicy około 25 cm

ILOŚĆ PORCJI

6-8 kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 min przygotowanie + 50 min pieczenie

180 g mąki
1 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
1⁄2 łyżeczki soli
180 g miękkiego masła
130 g cukru
skórka z 1 cytryny
3 jajka + 1 białko
1 łyżeczka esencji waniliowej
4 nektarynki pokrojone w cienkie plasterki
250 g borówek
kwaśna śmietana
KRUSZONKA
90 g mąki
80 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
75 g masła
60 g migdałów
szczypta soli

Krok 1
Zacznij od przygotowania kruszonki. W średnie misce umieść mąkę, cukier, imbir i sól i wymieszaj. Dodaj masło i opuszkami palców wcieraj je w mąkę, aż mieszanina będzie przypominać konsystencją mokry piasek. Wmieszaj migdały i wstaw miskę do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180C. Nasmaruj naczynie żaroodporne masłem i odstaw w chłodne miejsce.

Krok 3
Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól do małej miski. W misce miksera umieść masło, cukier i skórkę z cytryny i ubijaj na średnich obrotach, aż masa będzie jasna i kremowa. Dodaj 3 jajka po 1 na raz, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Zeskrob miskę silikonową szpatułką, a następnie dodaj białko i esencję waniliową. Ubijaj przez kilka sekund, dodaj suche składniki dosypując je w kilku partiach, mieszając na niskich obrotach, aż się połączą. Wyjmij miskę z miksera, dodaj borówki i nektarynki i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Krok 4
Przełóż ciasto do naczynia żaroodpornego i wygładź jego wierzch łyżką. Posyp całość równomiernie kruszonką i piecz 45-50 min lub do momentu suchego patyczka. Podawaj na ciepło z śmietaną, porcje nabieraj dużą łyżką!