Ciasto z polenty
z rabarbarem

Tortownica o średnicy 24 cm

ILOŚĆ PORCJI

8-10 kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

30 min przygotowanie + 45-50 min pieczenie

125 g polenty kukurydzianej
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki soli
150 g cukru trzcinowego + łyżka do pospania
starta skórka z 1 pomarańczy
150 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
1 duże jajko
40 ml mleka
OWOCE
600 g rabarbaru
50 g cukru trzcinowego
5 łyżek wody

Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180°C. Rabarbar pokrój na 5 cm kawałki (ja nie obieram), wsadź do naczynia żaroodpornego, polej wodą i posyp cukrem. Piecz  przez 20-30 min aż będzie miękki, ale nadal zachowa swój kształt. Następnie odcedź go nad małą miseczką i syrop zachowaj na później. W międzyczasie natłuść tortownicę i przygotuj ciasto.

Krok 2
Umieść w misce robota kuchennego polentę, mąkę, cukier, cynamon i sól. Dodaj skórkę z pomarańczy i masło i przez chwilę miksuj, aż uzyskasz formę podobną do bułki tartej. Możesz zrobić to ręcznie wcierając masło w suche składniki. Wbij jajko do małej miseczki i wymieszaj z mlekiem. Dodaj do ciasta i połącz wszystkie składniki. Zajmie to dosłownie chwilę. Ciasto powinno być lekkie i odrobinę lepkie (jeżeli takie nie jest dodaj jeszcze odrobinę mleka). 

Krok 3
Wciśnij ok dwóch trzecich ciasta na spód formy i kilka centymetrów do góry po bokach. Upewnij się, że nie ma dziur ani pęknięć. Rozłóż na cieście równomiernie rabarbar, a następnie ułóż na nim płaskie płaty ciasta (przygotuj je w dłoniach). Nie martw się jeżeli rabarbar nie jest cały przykryty. Posyp wierzch ciasta cukrem trzcinowym.

Krok 4
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 45-50 min, a następnie trochę ostudź przed wyciągnięciem z formy. Podawaj z zachowanym syropem z rabarbaru.