Cobbler z
jabłkami

Żeliwna patelnia lub naczynie żaroodporne

ILOŚĆ PORCJI

2 - 4 porcje

CZAS PRZYGOTOWANIA

Około 1 godziny
Jabłka można przygotować dzień lub dwa wcześniej i przechowywać w lodówce.

40 g masła
1 kg jabłek typu szara reneta
2 łyżki soku z cytryny
½ szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
¾ łyżeczki soli
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
30 g mąki
COBBLER
255 g mąki
75 g brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
85 g zimnego masła
½ szklanki maślanki
1 duże jajko
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżka brązowego cukru do posypania
Lody waniliowe (opcjonalnie)

Krok 1
Umyj, obierz i pokrój w kostkę jabłka. Rozpuść masło w rondelku, dodaj jabłka i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, cukier, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól. Duś na średnim ogniu około 6-8 minut co jakiś czas mieszając. Dodaj do jabłek mąkę i dokładnie wymieszaj. Gotuj około 2 minut, aż całość zgęstnieje.

Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Posmaruj naczynie masłem i wypełnij je jabłkami. 

Krok 3
Przygotuj cobbler. Wsyp mąkę do średniej wielkości miski. Wymieszaj ją z cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło – wymieszaj rękami do momentu, aż mąką i masło utworzą małe grudki. Zrób wgłębienie w cieście i wypełnij je maślanką i jajkiem. Wymieszaj wszystko łopatką do ciasta.

Krok 4
Wybierz ciasto łyżką i ułóż je kupka obok kupki na jabłkach. Ciasto nie musi pokrywać całości jabłek. Posyp wierzch łyżką brązowego cukru i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40-45 minut do momentu, aż wierzch się zarumieni. Odstaw na 10 minut i podawaj na ciepło razem z lodami waniliowymi. 

Dodatkowe informacje:
Cobbler możesz przygotować wcześniej i podgrzać przed samym podaniem. Przykryj go folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 10-15 minut.