Krok 1
Ziemniaki przeciśnij przez praskę, połącz z żółtkiem, przesianą mąką i wyrabiaj przez 1,5 minuty. Z powstałego ciasta uformuj wałeczki o średnicy 1,5 – 2 cm i pokrój na 1 – 1,5 cm kawałki. Wrzuć gnocchi do wrzącej, osolonej wody. Poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię i gotuj jeszcze 30 sekund.
Krok 2
Roztop masło na patelni i smaż listki szałwii ok minutę, a następnie przełóż je na ręcznik papierowy, aby pozostały chrupiące. Następnie na to samo masło, które nabrało szałwiowego aromatu, wrzuć świeżo ugotowane gnocchi i obsmażaj je, aż nabiorą rumianego koloru.
Krok 3
Podsmażone gnocchi przełóż na talerz, polej masłem z patelni i udekoruj wcześniej przygotowanymi listkami szałwii oraz pokruszonym w rękach serem stravecchio, grubo zmielonym pieprzem i opcjonalnie płatkami soli morskiej.