Gnocchi z masłem
szałwiowym

ILOŚĆ PORCJI

4 porcje

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 - 30 minut

500 g upieczonych ziemniaków
1 żółtko
100 g mąki pszennej uniwersalnej
sól do smaku
2 łyżki masła
kilkanaście listków szałwii
80 g startego sera stravecchio
grubo zmielony pieprz
płatki soli (opcjonalnie)

Krok 1
Ziemniaki przeciśnij przez praskę, połącz z żółtkiem, przesianą mąką i wyrabiaj przez 1,5 minuty. Z powstałego ciasta uformuj wałeczki o średnicy 1,5 – 2 cm i pokrój na 1 – 1,5 cm kawałki. Wrzuć gnocchi do wrzącej, osolonej wody. Poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię i gotuj jeszcze 30 sekund.

Krok 2
Roztop masło na patelni i smaż listki szałwii ok minutę, a następnie przełóż je na ręcznik papierowy, aby pozostały chrupiące. Następnie na to samo masło, które nabrało szałwiowego aromatu, wrzuć świeżo ugotowane gnocchi i obsmażaj je, aż nabiorą rumianego koloru.

Krok 3
Podsmażone gnocchi przełóż na talerz, polej masłem z patelni i udekoruj wcześniej przygotowanymi listkami szałwii oraz pokruszonym w rękach serem stravecchio, grubo zmielonym pieprzem i opcjonalnie płatkami soli morskiej.