Hummus z burakiem i
orzechową przyprawą dukkah

Patelnia, blacha, folia aluminiowa

ILOŚĆ PORCJI

Przystawka dla kilku osób

CZAS PRZYGOTOWANIA

25 minut przygotowanie + pieczenie buraka + moczenie i gotowanie ciecierzycy

HUMMUS
1 szklanka suchej ciecierzycy
1 średniej wielkości burak
⅓ szklanki tahini
sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
sól
2 łyżeczki sody oczyszczonej
do podania (oliwa, przyprawa dukkah lub za’atar)
PRZYPRAWA DUKKAH
50 g orzechów laskowych ze skórką
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
½ łyżeczki ziaren kuminu
1 ½ łyżeczki ziaren kolendry
½ łyżeczki zielonego pieprzu (opcjonalnie białego)
1 łyżeczka ziaren sezamu
¼ łyżeczki soli

Krok 1
Ciecierzycę zalej dużą ilością wody, dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej i zostaw na noc lub na co najmniej 8 godzin.

Krok 2
Odcedź ciecierzycę, przepłukaj i zalej świeżą wodą z 1 łyżeczką sody. Gotuj na średnim ogniu, uważając na kipiącą białą pianę (możesz ją usuwać na bieżąco łyżką do miseczki obok). Ciecierzyca będzie gotowa, kiedy ziarenko po naciśnięciu palcami będzie się rozchodzić i będzie maślane w środku. Ugotowanie do tego stopnia miękkości zajmuje około 30-50 minut.

Krok 3
W międzyczasie umyj buraka i zawiń w folię aluminiową. Piecz go w temperaturze 200 stopni do momentu, aż będzie zupełnie miękki. W zależności od wielkości buraka zajmie to 1-2 godzin.

Krok 4
Ugotowaną ciecierzycę dokładnie opłucz w zimnej wodzie, zblenduj z tahini i czosnkiem na gładką masę. Dodaj sok z cytryny, pokrojonego buraka, dopraw solą i ponownie wszystko utrzyj do uzyskania gładkiej masy. Podawaj z oliwą i przyprawą dukkah (krok 05-07). 

Krok 5
Nagrzej piekarnik do 140 stopni. Rozłóż orzechy laskowe na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut. W połowie wsyp pestki słonecznika, oddzielając je od orzechów. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia podczas prażenia nasion.

Krok 6
Na rozgrzanej patelni rozłóż nasiona kopru i piecz je na sucho przez 30 sekund. Dodaj nasiona kminku i piecz przez kolejne 30 sekund lub do momentu, aż zaczną pękać, a następnie przesyp oba do miseczki. Wsyp na patelnię ziarna pieprzu i zdejmij jak zaczną pękać, po około 30 sekundach i przenieś je do osobnej miski. Upraż nasiona kolendry przez minutę, aż zaczną pękać, i przesyp do trzeciej miski. Zmniejsz ogień i upraż sezam, aż stanie się jasnobrązowy, a następnie zdejmij z patelni.

Krok 7
Potrzyj orzechy laskowe dłońmi, aby usunąć część skórki. Tłuczkiem i moździerzem rozdrobnij je na grube kawałki, a następnie przenieś do średniej miski. Lekko rozgnieć kminek i nasiona kopru włoskiego i dodaj do orzechów laskowych. Powtórz czynność z ziarnami kolendry, ziarnami pieprzu, a następnie słonecznikiem. Dodaj je do miski z orzechami, razem z sezamem i solą i dobrze wymieszaj. Podawaj z hummusem lub innymi ulubionymi pastami.