Krok 1
Wymyj i obetnij listki fenkułu. Odstaw listki na bok, użyjesz ich do dekoracji przystawki. Pokrój go wzdłuż na cienkie plastry, tak żeby trzymały się “na piętce”.
Krok 2
Na patelni rozpuść masło i dodaj oliw. Rozłóż plastry fenkułu tak, aby się nie stykały ze sobą. Smaż z każdej strony przez ok 2 minuty, do uzyskania złotego koloru.
Krok 3
Zdejmij z patelni fenkuły i wrzuć na nią ziarna kopru włoskiego razem z cukrem, solą i pieprzem. Smaż przez pół minuty, po czym z powrotem dodaj na patelnię obsmażane już fenkuły i karmelizuj je przez około 2 min. Ściągnij z patelni i odstaw do ostygnięcia.
Krok 4
Połóż na talerzyku plaster fenkułu, nałóż na niego ser kozi, posyp świeżo starta skórką z cytryny i udekoruj kilkoma listkami fenkułu. Na koniec skrop oliwą. Podawaj w temperaturze pokojowej.