Konfitowane
pomidorki

Duże naczynie żaroodporne lub blacha, papier do pieczenia

ILOŚĆ PORCJI

1 słoik

CZAS PRZYGOTOWANIA

15 minut przygotowanie + 120 minut pieczenie

1 kg pomidorków koktajlowych (mogą też być inne, większe odmiany)
3 rozgniecione ząbki czosnku
1 szklanka oliwy
kilka gałązek świeżego oregano i tymianku
sól i świeżo mielony pieprz

Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 150 stopni. Naczynie żaroodporne lub blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 2
Większe pomidorki przekrój na pół, mniejsze zostaw w całości i przełóż na papier do pieczenia układając je skórką do dołu. Rozgnieć ząbki czosnku i dodaj wraz z tymiankiem i oregano do pomidorków. Polej oliwą tak, aby wierzch każdego pomidorka był naoliwiony. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 3
Piecz przez ok 2 godziny, aż pomidorki będą miękkie i lekko skarmelizowane. W przypadku większych odmian pomidorów czas ten wydłuż. Przełóż do słoika, zalej oliwą z pieczenia i przechowuj w lodówce do tygodnia. Możesz też zapasteryzować słoiki i cieszyć się pomidorkami w okresie zimowym.