Koreańskie bułeczki
na parze

Patelnia z pokrywką, duża miska, stolnica i wałek

ILOŚĆ PORCJI

Około 10 bułeczek

CZAS PRZYGOTOWANIA

45 minut

CIASTO
300 g mąki pszennej typu 500/550
150 ml gorącej wody
łyżeczka soli
sezam do obtoczenia gotowych bułeczek
kilka łyżek oleju do smażenia
FARSZ
350 g tofu wędzonego
1 marchewka starta na tarce
250 g zielonej fasolki (może być mrożona) pokrojonej na kawałki
pół pęczka kolendry
5 cm imbiru startego na tarce
duży ząbek czosnku
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka płatków chili
½ łyżeczki trawy cytrynowej (może być suszona)
SRIRACHA MAYO
5 łyżek sosu sriracha (żółtego, ale może być inny rodzaj, zależy jaki chcemy stopień ostrości)
200 g majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
jalapeño w zalewie
pół ząbka czosnku
DO PODANIA
zielona cebulka
sos sojowy
płatki chili

Krok 1
Zagnieć ciasto wyrabiając je dość szybko. Gdyby się okazało, że jest za suche spryskaj je wodą i wyrób ponownie. Ciasto musi być bardzo elastyczne i gładkie, nie może się lepić do dłoni. Odstaw je na 10-20 minut, aby odpoczęło.

Krok 2
W dużej misce pokrusz dokładnie tofu, dodaj  marchewkę i imbir, fasolkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Posiekaj kolendrę i dodaj do farszu. Na koniec dodaj olej sezamowy, sos sojowy i wymieszaj wszystko delikatnie do połączenia składników.

Krok 3
Ciasto podziel na dwie porcje. Pierwszą rozwałkuj na bardzo cienki płat i wytnij krążki o średnicy ok 12 cm. W dłoniach wyrób małe medaliony z farszu i nałóż je na wycięte krążki z ciasta. Ranty bułeczki zawiń do środka tak, żeby powstał okrągły pierożek z wystającym ogonkiem na środku. Wciśnij go lekko do środka, żeby bułeczka była płaska. Bułeczkę obtocz z jednej strony sezamem. Czynność powtórz z pozostałym ciastem.

Krok 4
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i smaż bułeczki po kilka minut z każdej strony. Gdy druga strona się zarumieni dolej wody na patelnię tak, aby przykryła bułeczki do połowy wysokości. Przykryj patelnię i czekaj, aż woda wyparuje. Możliwe, że będziesz smażył dwie partie. Bułeczki muszą chwilę odczekać przed podaniem, aby wróciła ich elastyczna struktura.

Krok 5
W międzyczasie przygotuj sos. Wymieszaj dokładnie majonez z sosem sriracha i sokiem z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kostkę jalapeno. Wymieszaj i odstaw do lodówki. Gotowe bułeczki posyp zieloną cebulką i płatkami chili i podaj z sriracha mayo i z sosem sojowym.