Kremowa ciecierzyca
z grzybami
i pieczony kalafior

Garnek, blender, patelnia, blacha wyłożona papierem do pieczenia

ILOŚĆ PORCJI

2 spore porcje

CZAS PRZYGOTOWANIA

45 minut

1 odcedzona puszka ciecierzycy
250 g śmietanki kremówki
1 garść posiekanego koperku
1 garść posiekanej zielonej pietruszki
2 borowiki pokrojone na plastry grubości 1 cm (można zastąpić innymi grzybami np. pieczarką brunatną)
4 ząbki czosnku pokrojonego na plasterki
kilka gałązek tymianku
8 łyżek oliwy
20 g masła
½ główki kalafiora podzielonego na małe różyczki
½ łyżeczki kuminu
½ łyżeczki wędzonej papryki
½ łyżeczki słodkiej papryki
sól i świeżo mielony pieprz

Krok 1
Kalafiora przełóż do miski. W małej miseczce umieść 4 łyżki oliwy, kumin, wędzoną paprykę, słodką paprykę i sporą szczyptę soli i pieprzu. Całość wymieszaj i wylej na różyczki kalafiora. Mieszaj kilka minut, aby dokładnie rozprowadzić przyprawy z oliwą, a następnie przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Piecz 20 – 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z opcją pieczenia góra-dół.

Krok 2
Śmietanę z ciecierzycą podgrzej w niedużym rondlu przez kilka minut. Przelej do blendera, dodaj pietruszkę i koperek i zblenduj na gładki krem. Przełóż z powrotem do garnka i dopraw solą i pieprzem. Odłóż na bok.  

Krok 3
Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy z masłem, dołóż grzyby i świeży tymianek i lekko posól. Smaż z obu stron, aż grzyby będą złote. Następnie zdejmij je z patelni i wrzuć na nią czosnek. Lekko go podsmaż i dodaj do grzybów.

Krok 4
Podgrzej kremową ciecierzycę, nałóż na talerze i dodaj porcję kalafiora oraz ciepłe grzyby z czosnkiem.