Kruche
orzechowe
ze śliwkami

Forma na tartę o średnicy 24 – 25 cm

ILOŚĆ PORCJI

8 kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 minut przygotowanie + około 45 minut pieczenie

150 g mąki pszennej
50 g mielonych orzechów włoskich
100 g masła zimnego, pokrojonego na małe kawałki
30 g cukru pudru
szczypta soli
1 jajko
900 g śliwek węgierek
1 łyżka cukru trzcinowego do posypania śliwek

Krok 1
Wsyp do miski mąkę, mielone orzechy, cukier puder i szczyptę soli. Dodaj masło i jajko. Wszystkie składniki na kruchy spód wyrób ręcznie lub przy użyciu malaksera, uformuj kulkę, zawiń ją w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 30 minut. W międzyczasie wypestkuj śliwki, przekrój je na połówki, a każdą z nich natnij do połowy. 

Krok 2
Posmaruj formę masłem i oprósz mąką pszenną. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 milimetrów i wyłóż nim formę. Ponownie schłodź w lodówce przez 30 minut.

Krok 3
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyłóż papier do pieczenia na schłodzone ciasto i wysyp kulki ceramiczne lub fasolę, która obciąży ciasto. Wstaw ciasto do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmij z niego obciążenie i piecz kolejne 5-7 minut do wypieczenia i zarumienienia spodu.

Krok 4
Na podpieczonym spodzie poukładaj gęsto śliwki, zaczynając od krawędzi ciasta. Włóż ponownie tartę do piekarnika i piecz 25-30 minut. Piecz na najniższym poziomie piekarnika i obserwuj ciasto. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia.