Makaron z pomidorkami
i burratą

Duży garnek, patelnia

ILOŚĆ PORCJI

2 talerze

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 minut

15 pomidorków koktajlowych
1 łyżka czerwonego octu winnego
5 gałązek bazylii
3 gałązki oregano
2 mozzarelle burrata (można zastąpić zwykłą mozzarellą - zobacz na dodatkowe informacje)
szczypta soli
4 łyżki oliwy
1 papryczka chili (opcjonalnie)
250 g makaronu spaghetti

Krok 1
Do blendera wrzuć pomidorki, bazylię razem z łodyżkami (zostaw kilka listków do dekoracji) , ocet winny i szczyptę soli. Zblenduj na sos. Powinieneś uzyskać 1,5 – 2 szklanek. Jeżeli wyszło mniej, dodaj jeszcze kilka pomidorków.

Krok 2
Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni i dodaj pociętą papryczkę chili, po minucie wlej sos z blendera. Jeżeli nie dodajesz papryczki wlej sos bezpośrednio na patelnię z rozgrzaną oliwą. Dodaj całe gałązki oregano i gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie ugotuj makaron.

Krok 3
Odcedź makaron. Wyciągnij gałązki oregano z sosu i dopraw go solą i pieprzem.  Wrzuć makaron bezpośrednio na patelnię z sosem i wymieszaj. 

Krok 4
Nałóż makaron na talerze i na wierzchu połóż burrate. Porwij ją na mniejsze kawałki i polej łyżką oliwy. Udekoruj listkami bazylii i świeżo mielonym pieprzem.

Dodatkowe informacje
Burratę możesz zastąpić normalną mozzarellą. Porwij ją na mniejsze kawałki, ułóż na talerzu i na nią nałóż makaron. Dzięki temu ser się trochę rozpuści pod gorącym sosem.