cebula dymka
3 ząbki czosnku
kawałek młodej kapusty
3 marchewki
młody seler
seler naciowy
duża garść zielonej fasolki
dwie garści bobu
zielona pietruszka
oliwa
½ łyżeczki kuminu
szczypta soli wędzonej
łyżka świeżego lubczyku
sól
czerwony pieprz rozkruszony między palcami
opcjonalnie drobny makaron
Krok 1
Pokrój drobno cebulkę dymkę oraz czosnek i wrzuć je na rozgrzaną oliwę. Dodaj kumin. Obierz i pokrój na talarki marchewkę. Dodaj ją razem z pokrojonym w kostkę selerem, selerem naciowym, zieloną fasolką i bobem.
Krok 2
Kapustę pokrój drobno i dodaj razem z posiekaną zieloną pietruszką, lubczykiem i solą wędzoną. Duś warzywa około 10 minut.
Krok 3
Warzywa zalej gorącą wodą, tak, żeby były tylko przykryte. Gotuj do miękkości.
Krok 4
Na koniec dopraw zupę solą. Talerz udekoruj posiekaną zieloną pietruszką, cebulką dymką oraz czerwonym pieprzem. Jeżeli zależy ci na konkretniejszej zupie, 5 minut przed końcem gotowania dodaj drobny makaron.