Popovers z
palonym masłem

Forma do muffinek (12 sztuk) , rondelek

ILOŚĆ PORCJI

12 popovers

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 min przygotowanie + 20 min pieczenie

7 łyżek roztopionego masła
1,5 szklanki tłustego mleka w temperaturze pokojowej
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki maki pszennej
kilka kropli ekstraktu waniliowego
łyżeczka soli
3 łyżeczki skórki z cytryny
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki cukru
7 łyżek masła (do masła palonego)
truskawki pocięte na połówki lub ćwiartki
świeża mięta

Krok 1
Nagrzej piekarnik do 230 ° C. W rondelku rozpuść masło, a następnie umieść po 1 łyżeczce do każdej foremki formy do muffinek. Przełóż formę z masłem do piekarnika na 3 min przed pieczeniem, aby rozgrzać formę i delikatnie spalić masło co tylko doda całości palonego aromatu i smaku.

Krok 2
W misce ubijaj przez minutę mleko z jajkami, dodaj 1 łyżkę roztopionego masła, esencję waniliową, mąkę i sól. Wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ostrożnie wyciągnij formę z piekarnika, poruszaj nią tak, żeby ścianki pokryły się masłem, a następnie przelej do niej ciasto, wypełniając foremki do 3/4 wysokości. Przełóż do piekarnika i piecz 15-18 minut, aż będą puszyste, złociste i chrupiące. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia.

Krok 3
Przygotuj palone masło. W rondelku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu kilka minut, często mieszając do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plankami. Ściągnij z ognia. W międzyczasie w głębokim talerzu wymieszaj łyżką oba cukry ze skórką cytrynową, a do drugiej miski pokrój truskawki.

Krok 4
Wyciągnij popovers z foremek i posmaruj je palonym masłem, następnie obtocz w cukrze cytrynowym. Na każdą nałóż truskawki i miętę i podawaj na ciepło.