KRUCHE CIASTO
180 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
75 g masła, zimnego
2 żółtka “zerówki”
1 łyżeczka pasty waniliowej
⅓ łyżeczki soli
KREM CYTRYNOWY Z MATCHĄ
100 g drobnego cukru
starta skórka z 1 ekologicznej cytryny
4 łyżki świeżego soku z cytryny
2 ½ łyżeczki matchy plus odrobina do dekoracji (ja użyłam mojej ulubionej od Matcha Bros: link do strony w tekście przepisu)
300 ml śmietanki kremówki 36 lub 40%
Krok 1
Mąkę, cukier i sól wymieszaj w misce. Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło i rozdrobnij je z mąką za pomocą rąk lub robota kuchennego na kawałeczki o wielkości orzecha. Dodaj żółtka i pastę waniliową i zagnieć do połączenia. Uformuj kulę, spłaszcz ją i owiń folią spożywczą. Odłóż do lodówki na godzinę.
Krok 2
Przygotuj pięć okrągłych foremek do tarty o średnicy 10 cm. Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3-4 mm. Wytnij 5 kółek szerszych o kilka centymetrów od foremek. Wciśnij każdy kawałek do formy, uważając, aby docisnąć dobrze ciasto do krawędzi, pozostawiając nadmiar ciasta na brzegach. Nadmiar ciasta odetnij nożykiem. Ciasto ponakłuwaj widelcem po całej powierzchni, zapobiegnie to podnoszeniu się ciasta podczas pieczenia. Schłodź ciasto w lodówce przez minimum 30 minut.
Krok 3
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Piecz tarty przez 20 – 25 minut, do zarumienienia się ciasta. Następnie je ostudź.
Krok 4
Aby przygotować krem, podgrzej delikatnie cukier, skórkę cytrynową i sok z cytryny w małym rondelku. Gotuj na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Wsyp matchę (u mnie gości Matcha Bros – https://matchabros.pl/) do małej miseczki i wymieszaj z około 1 łyżką uzyskanego syropu cytrynowego. Wymieszaj dokładnie, aby uzyskać gęstą pastę, a następnie dodaj resztę syropu i jeszcze raz dobrze wymieszaj – użyj bambusowej trzepaczki do matchy, jeśli ją masz, aby pomóc rozpuścić większość mniejszych grudek.
Krok 5
W drugim rondelku delikatnie doprowadź śmietankę do wrzenia, często mieszając. Wlej uzyskany wcześniej syrop i dobrze wymieszaj. Zdejmij z ognia i przelej masę przez sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Napełnij masą schłodzone tarty i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie schładzaj w lodówce przez kilka godzin do zastygnięcia. Przed podaniem udekoruj odrobiną matchy.