Muffiny z jabłkami i
kardamonem

Forma do muffinek

ILOŚĆ PORCJI

6 sztuk

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 min przygotowanie + 20 min pieczenie

2 obrane jabłka
130 g mąki gryczanej
70 g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 jajko
60 g masła, roztopionego
100 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki zmielonych strąków kardamonu
1 łyżka płatków owsianych górskich
1 łyżka pestek dyni
2 łyżki cukru demerara

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C, wyłóż formę do muffinek papilotkami. Jedno z jabłek zetrzyj na grubej tarce, drugie posiekaj w 1 cm kostkę.

Krok 2
Przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól do średniej miski. W drugiej misce wymieszaj jajko, roztopione masło, mleko, ekstrakt waniliowy i kardamon, a następnie wmieszaj starte jabłko. Wlej mokrą mieszankę do suchej, a następnie delikatnie, ale szybko wszystko wymieszaj (nie martw się jak będzie kilka grudek).

Krok 3
Rozłóż ciasto równomiernie do muffinek i połóż na każdym kilka kostek jabłka, wpychając je trochę do środka. Posyp płatkami owsianymi, pestkami dyni i cukrem demerara. Piecz przez 8 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i piecz przez kolejne 8-10 minut, aż muffiny dobrze wyrosną. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed podaniem.