Ciasto orzechowe
z morelami i lawendą

Tortownica o średnicy 22 cm

ILOŚĆ PORCJI

Około 8 kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 minut przygotowanie + 80 minut pieczenie

CIASTO
1 szklanka mielonych migdałów
1 szklanka grubo mielonych orzechów włoskich
190 g masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki
4 jajka
1 łyżeczka lawendy
1 łyżeczka soli
600 g moreli pokrojonych na połówki
2 łyżki startej skórki cytryny

LUKIER
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni (tryb góra-dół), formę wyłóż papierem. Zmiksuj masło z cukrem oraz migdałami, aż do uzyskania puszystej masy. Dodaj jajka po jednym, a następnie wmieszaj orzechy włoskie, mąkę, skórkę z cytryny, lawendę i sól.

Krok 2
Przelej masę do tortownicy i wyrównaj powierzchnię łyżką. Ułóż na wierzchu połówki moreli skórką do dołu. Mogą lekko na siebie zachodzić. Włóż na środkową półkę piekarnika i piecz 80 minut. Gdyby ciasto za bardzo się zarumieniło przykryj je folią aluminiową.

Krok 3
Przygotuj lukier tak, żeby był gotowy jak ciasto się upiecze, od razu wtedy je nim polej. Posyp lawendą i poczekaj aż wystygnie.