Parmigiana di melanzane

Naczynie żaroodporne, niekoniecznie z przykryciem

ILOŚĆ PORCJI

4 porcje

CZAS PRZYGOTOWANIA

35 min przygotowanie + 40 min pieczenie

4 bakłażany
kilka łyżek oleju
garść bazylii
200 g sera mozzarella
200 g parmezanu
SOS POMIDOROWY
750 ml passaty pomidorowej
kilka listków bazylii
szczypta cukru
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
sól i pieprz

Krok 1
Wlej passatę do teflonowego garnka, dodaj cukier, czosnek i odrobinę soli. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, następnie zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień i gotuj kolejne 10 min często mieszając. Jak sos lekko wystygnie dodaj bazylię i oliwę, dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.

Krok 2
Bakłażany pokrój na 0,5 cm plastry, przełóż do durszlaka, posyp solą, dociśnij czymś ciężkim i pozostaw na co najmniej 2 godziny. Następnie wypłucz bakłażany z soli i osusz ręcznikiem papierowym. Przesuszone bakłażany usmaż obustronnie do uzyskania rumianego odcienia. Olej na patelni musi być dobrze rozgrzany. Każdy kawałek odłóż na ręcznik papierowy i odsącz nadmiar tłuszczu.

Krok 3
Rozprowadź na dnie naczynia żaroodpornego trochę sosu pomidorowego, wyłóż nachodzącymi na siebie plastrami bakłażana, posmaruj sosem pomidorowym, posyp startą mozzarellą i parmezanem oraz listkami bazylii. Taka kombinacja tworzy jedną warstwę. Zrób trzy do czterech warstw, a ostatnią posyp tylko parmezanem i świeżą bazylią.

Krok 4
Piekarnik rozgrzej do 180C i piecz przez około 40 min. Przed podaniem poczekaj około 15 min. Jest pyszna również odgrzewana i na zimno z dobrym chlebem.