Pieczony fenkuł,
ziemniaki i tymianek

Naczynie żaroodporne

ILOŚĆ PORCJI

2 duże porcje

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 min przygotowanie + 1,5 h pieczenie

1 duży lub 2 małe fenkuły
6 dużych ziemniaków (ja użyłam odmiany Rosalind)
4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
garstka świeżego tymianku
sól i świeżo mielony pieprz
70 ml oliwy

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. To samo zrób z fenkułem (pokrój go cienko wzdłuż głąba). 

Krok 2
Układaj w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie plasterki ziemniaków z fenkułem. Zacznij od warstwy ziemniaków.  Każdą warstwę skrop oliwą, posyp tymiankiem, solą, pieprzem i plastrami czosnku.

Krok 3
Przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową i zapiekaj przez 45 minut. Następnie zdejmij przykrycie i piecz kolejne 45 minut. Pod koniec pieczenia zwiększ temperaturę do 200°C i piecz, aż górna warstwa się pięknie zarumieni. Podaj z miską zielonej sałaty z ulubionym dressingiem.