Sałatka z pieczonym
bakłażanem

ILOŚĆ PORCJI

4 porcje

CZAS PRZYGOTOWANIA

15 min przygotowanie + 60 min pieczenie bakłażanów

3 średnie bakłażany
pęczek bazylii
szklanka czarnych oliwek
400 g pomidorków cherry
1/2 czerwonej cebuli
mały jogurt grecki
sól i świeżo zmielony pieprz

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej bakłażany. Piecz je w całości około godziny, aż skórka zbrązowieje. 

Krok 2
Obierz wystudzone bakłażany, pokrój miąższ w kostkę i przełóż do dużej miski. Dodaj przekrojone na pół pomidorki cherry i oliwki, drobno posiekaną cebulę i listki bazylii. Wmieszaj jogurt grecki i dopraw sałatkę solą i pieprzem.