900 g serka typu philadelphia
1 ¼ szklanki drobnego cukru
5 dużych jajek
400 g śmietanki kremówki 36%
2 łyżki mąki pszennej (30 g)
opakowanie cukru z prawdziwa wanilia lub ziarenka z 1 wanilii
1 łyżeczka soli
Krok 1
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi papieru powinny wystawać 10 cm w górę, tworząc tym samym przedłużenie foremki. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Krok 2
Umieść w misce kremowy serek i cukier. Utrzyj mikserem do dokładnego połączenia i do roztarcia cukru. Zacznij dodawać stopniowo jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Wlej śmietankę, dodaj mąkę sól i wanilię. Miksuj aż masa będzie gładka i aksamitna.
Krok 3
Masę przelej do formy i włóż do piekarnika. Piecz 50 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudzić. Sernik bardzo wyrośnie, a potem lekko opadnie pozostawiając wyższe brzegi. Powierzchnia sernika powinna być mocno brązowa. Serwuj schłodzony.