Sernik baskijski

Okrągła blacha o średnicy 22 cm, papier do pieczenia

ILOŚĆ PORCJI

8 - 10 kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 minut przygotowanie + 50 minut pieczenie

900 g serka typu philadelphia
1 ¼ szklanki drobnego cukru
5 dużych jajek
400 g śmietanki kremówki 36%
2 łyżki mąki pszennej (30 g)
opakowanie cukru z prawdziwa wanilia lub ziarenka z 1 wanilii
1 łyżeczka soli

Krok 1
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi papieru powinny wystawać 10 cm w górę, tworząc tym samym przedłużenie foremki. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Krok 2
Umieść w misce kremowy serek i cukier. Utrzyj mikserem do dokładnego połączenia i do roztarcia cukru.  Zacznij dodawać stopniowo jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Wlej śmietankę, dodaj mąkę sól i wanilię. Miksuj aż masa będzie gładka i aksamitna.

Krok 3
Masę przelej do formy i włóż do piekarnika. Piecz 50 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudzić. Sernik bardzo wyrośnie, a potem lekko opadnie pozostawiając wyższe brzegi. Powierzchnia sernika powinna być mocno brązowa. Serwuj schłodzony.