Sernik
dyniowy

Okrągła blacha o średnicy 22 cm, papier do pieczenia, folia aluminiowa

ILOŚĆ PORCJI

8 sporych kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

30 minut przygotowanie + 120 minut pieczenie w kąpieli wodnej

200 g herbatników typu petit beurre
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki cynamonu
100 g rozpuszczonego masła
430 g musu z dyni (ja użyłam dyni muscat, z której mus jest bardziej wodnisty i galaretowaty)
750 g twarogu do sernika potrójnie zmielonego
170 g cukru
6 dużych jajek
skórka starta z 1 całej pomarańczy
2 łyżki soku z pomarańczy

Krok 1
Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Zblenduj herbatniki z przyprawami i dokładnie połącz z rozpuszczonym masłem. Rozłóż je równomiernie na dnie blachy, dociskając palcami.  Włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Połącz twaróg z musem dyniowym i skórką z pomarańczy. Dodaj cukier, sok z pomarańczy i jajka po jednym, cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiej masy.

Krok 3
Przygotuj zabezpieczenie formy. Przytnij 2 arkusze folii aluminiowej, tortownicę będziesz owijać dwukrotnie. Na samym środku arkusza połóż formę, a następnie owiń folię szczelnie wokół formy. Odwrócić formę o 90 stopni i owiń drugim arkuszem folii aluminiowej. Teraz możesz do formy przelać masę serową.

Krok 4
Przygotuj większą nieprzeciekającą formę o wysokich bokach. Do niej powinna zmieścić się twoja tortownica. Wlej do niej wrzącą ugotowaną wodę tak, aby woda sięgała przynajmniej do połowy wysokości tortownicy. Włóż całość do piekarnika.  Piecz przez 100 – 120 minut lub do momentu, aż nadzienie stwardnieje, pozostawiając tylko niewielką ilość chybotania na środku. Sernik wyciągnięty z piekarnika nadal chwilę się gotuje.

Krok 5
Wyjmij formę z kąpieli wodnej i pozostaw do schłodzenia, usuwając przy tym folię. Gdy sernik ostygnie, wstaw go na noc do lodówki, po czym wyjmij go z formy i pokrój na plasterki. Możesz oprószyć je cukrem pudrem.