Sernik nasycony
czekoladą

Tortownica o średnicy 24 cm

ILOŚĆ PORCJI

10-12 kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

25 min + 45 min pieczenia

SPÓD
120 g mąki
70 g rozpuszczonego masła
60 g cukru
15 g kakao
2 szczypty soli
MASA
600 g twarogu
250 g mascarpone
300 ml kremówki
200 g gorzkiej czekolady
200 g cukru
20g mąki pszennej
4 jajka
⅓ łyżeczki soli
POLEWA
100 g czekolady mlecznej
2 łyżki śmietanki kremówki
posiekane orzeszki ziemne lub laskowe do dekoracji

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki spodu włóż do miski i wymieszaj dłońmi. Przełóż do tortownicy, równo rozprowadź i równomiernie rozgnieć cały spód. Piecz przez 10 min, a następnie odstaw do wystygnięcia.

Krok 2
Zagotuj w małym rondelku kremówkę, kiedy zacznie wrzeć wyłącz i wrzuć do środka połamaną gorzką czekoladę. Odczekaj chwilę, aż się rozpuści, a następnie mieszaj do momentu uzyskania gładkiej, lśniącej masy.  

Krok 3
Do misy robota kuchennego włóż twaróg i mascarpone. Mieszaj, aż się dobrze połączą. Następnie dodaj cukier, mąkę, sól i jajka po jednym. Na koniec wlej masę czekoladową i wszystko dobrze wymieszaj.

Krok 4
Przelej sernik do formy i wstaw do piekarnika na 180°C. Piecz w kąpieli wodnej (wystarczy, że poziom niżej położysz naczynie żaroodporne wypełnione wodą). Piecz 45-50 min, do czasu aż boki będą pięknie ścięte, a środek lekko trzęsący. Po upieczeniu zostaw w zamkniętym piekarniku do wystudzenia, a następnie przełóż do lodówki (najlepiej na noc).

Krok 5
Przygotuj polewę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj kremówkę i wylej na sernik równo rozprowadzając. Posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi lub laskowymi.