Szparagi z kaparami i
migdałami

ILOŚĆ PORCJI

2 porcje

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 min

600 g szparagów
3 łyżki oliwy
sól i świeżo mielony pieprz
30 g masła
20 g płatków migdałowych
30 g kaparów osuszonych ręcznikiem papierowym
garść poszatkowanego koperku

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 220 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Szparagi umyj, oderwij twarde końcówki i przełóż do dużej miski. Wlej 1 łyżkę oliwy i dodaj sól i pieprz, wymieszaj dłońmi i ułóż je na blasze w małych odstępach. Piecz przez 8-12 minut, od czasu do czasu potrząsając blachą, aż szparagi będą miękkie i ładnie upieczone.

Krok 2
W małym rondelku lub na patelni rozpuść masło, dodaj migdały i smaż często mieszając, aż będą miały złoty kolor. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Przełóż migdały z masłem do małej miseczki.

Krok 3
Na patelnię wlej 2 pozostałe łyżki oliwy i podgrzej na dużym ogniu. Gdy będzie gorąca dodaj kapary i smaż, ciągle mieszając, aż staną się chrupiące (1-2 minut).

Krok 4
Przełóż szparagi do miski, posyp migdałami z masłem oraz kaparami i koperkiem. Delikatnie zamieszaj i przełóż na talerze. Podawaj na ciepło same lub na liściach ulubionej sałaty.