Tarta z kremem migdałowym i rabarbarem

Forma do tarty o średnicy 24 cm

ILOŚĆ PORCJI

10-12 kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

25 min przygotowanie, 25 min chill, 55 min pieczenie

CIASTO
250 g mąki krupczatki lub zwykłej pszennej
125 g zimnego masła
60 g drobnego cukru
1 duże jajko, roztrzepane
RABARBAR
4 duże laski rabarbaru (jakieś 400g)
75 g cukru
MASA MIGDAŁOWA
150 g cukru trzcinowego
150 g masła w temperaturze pokojowej
160 g mielonych migdałów
40 g mąki pszennej
2 duże jajka
60 g syropu klonowego
¼ łyżeczki soli

Krok 1
Zacznij od przygotowania ciasta: mąkę, masło i cukier przesiej do robota kuchennego i zmiksuj do połączenia. Kontynuuj miksowanie, dodając roztrzepane jajko. Uformuj z ciasta krążek wielkości dłoni, zawiń go w folię i włóż do zamrażarki na 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 170C.

Krok 2
Odetnij wierzch i ogonki rabarbaru, obierz go i pokrój w 12-centymetrowe słupki. Obsyp cukrem i piecz przez 12 minut.

Krok 3
W międzyczasie wysmaruj masłem boki i dno okrągłej formy do tarty o średnicy 24 cm. Na blat i wałek wysyp odrobinę mąki, a następnie rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm. Zaczynając od jednego końca, zawiń ciasto wokół wałka, a następnie rozwiń je na blasze. Wciśnij ciasto w boki formy, przycinając jego nadmiar, tak aby nad brzegiem pozostało 1-2 cm wolnego miejsca. Nakłuj widelcem cały spód, a następnie włóż z powrotem do zamrażarki na 15 minut.

Krok 4
Upieczony rabarbar wyjmij z piekarnika i odstaw na bok. Gdy ciasto będzie gotowe do pieczenia, przykryj spód arkuszem papieru do pieczenia i obciąż go suchym ryżem lub fasolą, lub czymkolwiek, co masz w pobliżu. Piecz w tej samej temperaturze przez 12 minut.

Krok 3
Przygotuj nadzienie frangipane: utrzyj na krem masło i cukier, a następnie wmieszaj wszystkie pozostałe składniki. Po 12 minutach w piekarniku wyjmij ciasto, usuń fasolę i papier, a następnie wlej nadzienie frangipane, wygładzając je łyżką. Na wierzchu ułóż pieczony rabarbar i piecz przez 25-30 minut, aż frangipane nabierze złocistego koloru.