Tarta z pistacjowym nadzieniem i czereśniami

Forma do tarty o średnicy 24-26 cm

ILOŚĆ PORCJI

8-10 kawałów

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 min przygotowanie + 40 min pieczenie

CIASTO
275 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
170 g zimnego masła
1 jajko
1 żółtko
FRANGIPANE
100 g pistacji mielonych
100 g migdałów mielonych
150 g cukru
½ łyżeczki aromatu waniliowego
180 g masła, miękkiego
2 jajka
400 g czereśni wydrylowanych, przekrojonych na pół
kwaśna śmietana

Krok 1
Mąkę, sól, cukier puder wymieszaj w misce. Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło i rozdrobnij je z mąką za pomocą rąk lub miksera (masa ma przypominać grubą bułkę tartą). Dodaj żółtko i jajko i zagnieć do połączenia. Być może nie będzie potrzebne całe jajko. Gdy ciasto zacznie się zbierać, wyłóż je na lekko posypaną mąką powierzchnię, uformuj kulę, spłaszcz ją i owiń folią spożywczą. Odłóż do lodówki na 2 godziny lub na 20 minut do zamrażarki.

Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni na grubość około 3-4 mm. Podczas wałkowania często obracaj ciasto, aby upewnić się, że się nie przykleja. Przełóż ciasto do formy do tarty i odetnij jego nadmiar. Formę włóż do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.

Krok 3
Przygotuj frangipane. Ubij masło cukier i wanilię w misce miksera stojącego przez 3-5 minut, aż stanie się jasne i puszyste. Wbij jajka pojedynczo, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodaj zmielone migdały, pistacje i mieszaj, aż się połączą.

Krok 4
Przełóż frangipane na przygotowane wcześniej ciasto i wygładź wierzch szpatułką. Połóż wiśnie na wierzchu, nie wpychając ich do ciasta. Piecz przez 40 minut do mocnego zezłocenia. Lekko przestudź i podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.