Udon z kalafiorem, kapustą i dymką

Blacha z papierem do pieczenia i duża patelnia

ILOŚĆ PORCJI

2 porcje

CZAS PRZYGOTOWANIA

25 - 30 min

kawałek białej kapusty (250 g) drobno pokrojonej
pół kalafiora (250 g) podzielonego na małe różyczki
olej rzepakowy
2 łyżki jasnego sosu sojowego
6 dymek pokrojonych na długie kawałki
1 ząbek czosnku obrany i zmiażdżony
2 opakowania świeżego makaronu udon ugotowanego wg wskazówki na opakowaniu
1 łyżeczka curry
1 łyżka mirin (możesz zastąpić 1 łyżką białego octu winnego z 1/2 łyżeczki cukru)
1 łyżka soku z limonki
10 g imbiru białego marynowanego
ziarna sezamu

Krok 1
Piekarnik nagrzej do 220 stopni C. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. W małej miseczce wymieszaj 1 łyżkę oleju z 1 łyżką sosu sojowego. Przełóż na blachę kalafior, a obok niego połóż kapustę i obtocz je w przygotowanym sosie. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij z blachy kalafior, a kapustę włóż do piekarnika jeszcze na 5 minut, aby się lekko przypaliła na brzegach.

Krok 2
Rozgrzej łyżkę oleju na dużej patelni. Dodaj cebulę dymkę i smaż przez 2 minuty na średnim ogniu, aż zacznie brązowieć. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę, pilnując aby się nie przypalił. Dodaj makaron i dokładnie wszystko wymieszaj. Następnie dodaj curry i mirin i smaż całość jeszcze przez minutę.  Na końcu wmieszaj kalafior i kapustę i zostaw chwilę na patelni, aż makaron nabierze trochę koloru. Dodaj pozostałą łyżkę sosu sojowego i sok z limonki i jeszcze raz wszystko delikatnie przemieszaj.

Krok 3
Przełóż makaron na dwa talerze, posyp każdą porcję odrobiną poszatkowanego imbiru marynowanego oraz ziarnami sezamu.