CIASTO KRUCHE
110 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
200 g mąki
60 g cukru pudru
½ łyżeczki soli
MASA
200 ml śmietanki kremówki
200 g gęstego jogurtu pełnotłustego
4 łyżki cukru pudru
¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
500 g truskawek obranych, pokrojonych na mniejsze części
4 łyżki dżemu truskawkowego
Krok 1
Przełóż masło, mąkę, cukier puder i sól do misy robota kuchennego. Miksuj minutę do połączenia, aż ciasto będzie przypominało wilgotny piasek. Możesz też włożyć wszystko do miski i połączyć składniki opuszkami palców.
Krok 2
Wsyp ciasto do foremki, a następnie rozłóż równomiernie na dnie i bokach. Dociśnij okruchy dnem szklanki. Przełóż do zamrażarki i schładzaj ciasto przez 15 min, aż będzie twarde.
Krok 3
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 C, wyciągnij ciasto z zamrażarki, nakłuj widelcem i włóż do piekarnika. Piecz przez 20-25 minut, aż będzie rumiane i chrupiące. Pozostaw tartę do całkowitego ostygnięcia, a następnie przełóż delikatnie na paterę lub duży talerz.
Krok 4
Wlej zimną śmietankę do dużej miski i miksuj, aż stanie się sztywna, a końcówki miksera będą na niej zostawiały wyraźne ślady. Przesiej cukier puder i dodaj szczyptę pieprzu. Jeżeli jogurt jest bardzo gęsty, zmiksuj go w małej miseczce, a następnie dodaj do masy i delikatnie wmieszaj. Spróbuj czy krem jest wystarczająco słodki, przelej go delikatnie na kruche ciasto i wygładź szpatułką.
Krok 5
Poukładaj na wierzchu tarty truskawki. Podgrzej dżem truskawkowy na małym ogniu, aż się rozpuści. Używając pędzla do ciast pomaluj nim truskawki, uważaj żeby nie skapywał na krem. Przechowuj tartę w lodówce, o ile nie zniknie cała od razu.