Ulubione ciasto drożdżowe z konfiturą i lukrem

Tortownica o średnicy 24-26 cm

ILOŚĆ PORCJI

Około 8 kawałków

CZAS PRZYGOTOWANIA

Dzień wcześniej przygotowanie ciasta drożdżowego + 40 min pieczenie

240 ml wody
110g masła
7 łyżek cukru
1/2 łyżeczki soli
2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
1 jajko
480 g mąki pszennej
konfitura z gorzkiej pomarańczy (lub inna ulubiona)
maliny (mogą być mrożone)
LUKIER
3 łyżki soku z pomarańczy
100 g cukru pudru

Krok 1
Podgrzej połowę wody w rondelku i rozpuść w niej masło i cukier. Odstaw do ostygnięcia.  

Krok 2
Lekko podgrzej drugą połowę wody (ma być ciepła, ale nie gorąca), przelej ją do dużej miski i rozpuść w niej drożdże. Dodaj mieszaninę wody, masła i cukru oraz roztrzepane jajko. Wymieszaj i połącz z suchymi składnikami – mąką i solą. Wyrabiaj 8-10 minut, do momentu aż ciasto będzie gładkie, błyszczące i nie będzie się kleiło do ścianek miski. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 8-10 godzin. Powinno podwoić objętość.

Krok 3
Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 20×30 cm. Posmaruj ulubioną konfiturą (zostaw 5 cm marginesu z każdej strony), posyp malinami i zwiń w rulon. Każdy rulon pokrój na 5 równych części, a następnie przełóż je na tortownicę. 

Krok 4
Odłóż ciasto na godzinę w ciepłe miejsce. Nagrzej piekarnik do 180° C i piecz 0k 40 minut, do momentu suchego patyczka. W miseczce połącz cukier puder z sokiem z pomarańczy. Polej jeszcze ciepłe ciasto lukrem.