Wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Blacha pokryta papierem do pieczenia

ILOŚĆ PORCJI

Kilkanaście ciasteczek

CZAS PRZYGOTOWANIA

20 min przygotowanie + pieczenie 13 min

100 g cukru trzcinowego
100 g drobnego cukru
100 ml oleju
70 ml mleka owsianego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
80 g masła orzechowego
220 g mąki pszennej
50 g płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
150 g posiekanej gorzkiej czekolady
sól morska w płatkach

Krok 1
Do dużej miski wsyp cukier, wlej olej, mleko owsiane i wanilię i dokładnie połącz składniki do uzyskania gładkiej masy, a następnie wmieszaj masło orzechowe. Dodaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i sól i mieszaj, aż cała mąka się połączy. Wymieszaj z kawałkami czekolady, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc lub na co najmniej 6 godzin.

Krok 2
Po schłodzeniu, rozgrzej piekarnik do 180C i wyłóż dwie blachy papierem pergaminowym. Nabieraj ciasto na kulki za pomocą łyżki do lodów lub rękoma. Umieść ciasteczka na blasze, pozostawiając między nimi 3-4 cm i posyp je odrobiną soli morskiej w płatkach. Piecz przez 10-13 minut, aż brzegi będą twarde, ale środek wciąż miękki. Stwardnieją w miarę stygnięcia, ale jeśli wolisz bardziej chrupiące ciasteczka, piecz trochę dłużej.