Smukłe jak pasternak, kształtem przypominające marchewkę, niepozorne warzywo o barwie jasnobeżowej z lekko przybrudzoną i pomarszczoną skórką. Nie przyciąga naszej uwagi na tle innych straganowych warzyw. Warzywo powszechne, a tak mało doceniane. Postaram się je odczarować.

[ Martwa natura Sara Morris ]

Petroselinum crispum —
pietruszka zwyczajna

Korzystaj z całej pietruszki gdyż uchodzi ona za roślinę leczniczą. Spożywanie jej korzystnie wpływa na układ moczowy i trawienny. Korzeń pietruszki zawiera tylko niewielkie ilości substancji o działaniu psychoaktywnym, dlatego po umyciu i obraniu można go spożywać na surowo.

Korzenie pietruszki dzięki ich delikatnemu smakowi, można wykorzystywać jako dopełnienie puree czy zup kremów z innych warzyw. Znana jest zupa z białych warzyw, do której można przygotować pieczone winogrona czy też zupa z gruszki i pietruszki genialna w połączeniu z wędzonym twarogiem i orzechami włoskimi. Korzeń pietruszki stanowi też idealny składnik sałatek i koktajli.

Witaminy i minerały w korzeniu pietruszki:

WITAMINA C – jeden korzeń zaspokaja aż 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C

WITAMINA A odpowiada za dobry wzrok i błonę śluzową nosa i narządów wewnętrznych

WITAMINY Z GRUPY B są odpowiedzialne za układ nerwowy, skórę, krew i procesy hormonalne

ŻELAZO, dzięki któremu nasza krew przewodzi tlen, oraz bardzo istotne w prawidłowym działaniu systemu nerwowego i odpornościowego

WAPŃ wpływający na kości i zęby

MAGNEZ niezbędny dla prawidłowego działania układu nerwowego i naczyniowo-sercowego

FOSFOR odpowiada za mocne kości i zęby

MANGAN wspomagający pracę układu nerwowego i libido

SELEN jest ważny dla odporności organizmu i pracy tarczycy

CYNK odpowiada za zdrowe włosy i paznokcie, reguluje procesy metaboliczne, poprawia naszą sprawność intelektualną