Edward Weston potrafił sfotografować warzywa tak, że zmieniały się w najbardziej fascynujące obiekty na świecie. Bez żadnych sztuczek aparatu przekształcał zwykły liść kapusty w zmysłową i monumentalną formę, jego falująca powierzchnia jest pełna ruchu i wdzięku.

[Edward Weston, Cabbage Leaf]

Brassica oleracea - kapusta biała

Kapusta gości na straganach przez całą zimę. Spożywana głównie w tradycyjnych daniach jak gołąbki i bigos, kojarzy się z czymś tłustym i tuczącym, a to lekkie zimowe warzywo idealnie pasuje do delikatnych składników. Świetnie komponuje się z mleczkiem kokosowym, orientalnymi przyprawami jak imbir i chili czy kwaśnymi cytrusami. Pieczona zachowuje chrupkość i soczystość. Dodajmy do niej pikantny ser i winogrona lub orzechy, a otrzymamy świetną zimową przystawkę.

Witaminy i minerały w białej kapuście:

Duża zawartość witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy .

Witaminy C tyle w niej, co w cytrynie (30-36 mg w 100 g, a głąb ma jeszcze więcej).

100 g kapusty dostarcza ponad 40% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, co poprawia krzepliwość krwi.

Siarka zawarta w kapuście korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie.